Oostindische kers een sterke anti bioticum - Vital By Nature

Vital By Nature
Ga naar de inhoud

Oostindische kers een sterke anti bioticum

Kruiden
Oostindische kers
Pluk je gezondheid

Oost-Indische kers is inheems in de Andes van Peru, Colombia, Bolivia en Ecuador. Het is een klimplant met zeer fel gekleurde bloemen. Dit kruid groeit vaak als eetbare sierplant in Europese tuinen en hij gedijt prima in de zon en op vochtige bodem. Zowel de bladeren, bloemen, bloemknoppen als de zaden kunnen in de keuken gebruikt worden. Ze bevorderen de spijsvertering. De farmaceutische industrie gebruikt deze plant in weerstandsverhogende preparaten.

De Oost-Indische kers is een echte bloeier, hij bloeit van juli tot oktober. Het zal je ook waarschijnlijk niet meer verbazen als je deze bloemen als garnering op een bord salade ziet. Maar er kan meer met deze plant. De blaadjes kun je door de salade doen, als spinazie gebruiken of er een pesto van draaien.  Bijna de hele plant is te eten, plant hem dus in je (moes)tuin.
Met de Oost-Indische kers verjaag je ook slakken, ze houden niet van de geur. En de zwarte luis (op bijvoorbeeld tuinbonen) vindt de Oost-Indische kers juist lekker. Zet Oost-Indische kers dus vooral in de buurt van tuinbonen, dan laten de luizen de bonen met rust en gaan op de Oost-Indische kers zitten.  

De Oost-Indische kers is een eenjarige plant. Het lijkt alsof hij meerjarig is omdat – eenmaal in je tuin – hij zichzelf zo uitzaait dat je hem het volgende jaar weer volop kunt bewonderen.
De bladeren zijn rond met golvende randen in een heldere groene kleur. De bloemen, gelijkend op een helm, komen voor in allerlei nuances van rood, oranje en geel en dat allemaal in één plant. De zaden zijn erg groot en lekker, maar daar kom ik later op terug.
Geplant in de zon blijft hij klein maar wel met veel bloemen. In de schaduw daarentegen worden de bladeren weer veel groter en krijgt hij relatief weinig bloemen. De plant doet het geweldig goed maar kan absoluut niet tegen vorst; dan is hij direct helemaal weg.
In de tuin gezet, scheidt hij wortelzuur af dat kan worden opgenomen door planten en struiken die eromheen staan; dit werkt als een natuurlijk middel tegen blad- en wolluis, bijvoorbeeld bij appelbomen en tegen witte vlieg bij tomaten.
In de 16e eeuw is de plant vanuit Zuid-Amerika meegenomen naar Europa. De Oost-Indische kers stond toen bekend onder de naam Nasturtium indicum, wel erg lijkend op de naam Nasturtium officinale, de officiële naam voor waterkers.
De Oost-Indische kers is in Peru al minstens 8000 jaar bekend als wondmiddel. In Europa deed hij in eerste instantie vooral dienst als sierplant.
Bijzonder is zijn elektrische ontlading, waardoor hij bij zonsopgang of zonsondergang zwak licht geeft. Hierdoor wordt hij in Amerika ook wel flame flower of day torch genoemd.
De plant is zeer antibiotisch; hij kan worden ingezet bij allerlei infecties en ontstekingen aan de luchtwegen, urinewegen en de spijsvertering, evenals bij griep en chronische bronchitis. Door de grote hoeveelheid vitamine C werkt hij versterkend en biedt hij hulp aan het eigen immuunsysteem om de infecties te lijf te gaan. Hij is zeker goed inzetbaar bij infecties die langdurige behandeling vereisen. Natuurlijk: bij ernstige infecties absoluut niet zelf dokteren maar gewoon naar de huisarts gaan.
De Oost-Indische kers werkt ook goed op de spijsvertering (mosterdolie-glycosiden) en is eetlustverhogend. De smaak van de bloemen en de bladeren, gebruikt in salades, is door de mosterdolie-glycosiden lekker pittig.
Als je de Oost-Indische kers verder bekijkt, bevat hij ook veel mineralen, zoals ijzer, zwavel (mentaal en infecties), jodium (schildklier) en fosfor (denken; zuurstof in de hersenen).
Het is een sterk lymfekruid: het reinigt de lymfe zo sterk dat hij het zelfs goed doet bij de ziekte van Lyme (de lymfeklier goed masseren met deze plant).
De dubbelzinnige werking zie je in het hormoongebied; de knolletjes (zaden) zijn testosteronverlagend, waardoor hij sekslustverminderend werkt, maar de rest van de plant is juist weer sekslustverhogend. Verder werkt de plant menstruatiebevorderend en als haargroeimiddel.
De bladeren en bloemen gebruik je voor tinctuur, thee en salades. Het is aan te raden ze alleen vers te gebruiken; de werkzame stoffen worden slechter bij drogen en kunnen zelfs irritaties geven op de slijmvliezen van de neus- en keelholte.
Recepten
• Vers sap helpt tegen hoesten, maar ook de bloedsomloop wordt hierdoor gestimuleerd. Meng 200 ml water met 50 ml vers sap, evt. zoeten met honing of rietsuiker en verspreid over de hele dag opdrinken.
• Thee zorgt voor zalig warme voeten in de winter. Bloemen kunnen worden gevuld met zachte kaas; bladeren en bloemen kunnen worden gebruikt in een salade.
• Het verse blad: Kauw in de morgen en avond op een blad; dit werkt goed bij keelpijn, hoesten en vastzittend slijm.


oost indische kers op een broodje met waterkers
Oost indische kers als tinctuur gebruiken.
oost indische kers is een sterk antibioticum. Vrijwel iedereen weet dat de bloem is om van te smullen. Minder mensen weten dat ook de bladeren en de zaden goed eetbaar zijn. De zaden kun je gebruiken in een salade als een soort kappertjes. In Oost-Indische kers zit het antibioticum trymolyt dat wordt ingezet tegen keelinfecties, nier- en blaasontstekingen.

De tinctuur werkt als een anti biotica.
Gebruik een klein jam potje maak deze goed schoon, even in kokend water.
ful het potje voor driiekwart met de  geplukte blaadje en vul het potje tot bijn aan de rand met wodka.
Laat het drie weken "trekken" dagelijks even schudden.
plaats het koel en donker weg.

Na drie weken kun je de tinctuur zeven, ik vul altijd een 10 ml pipetflesje zodat je makkelijk kunt druppelen.

Over ons
Wij selecteren met zorg mooie en gezonde producten
OPENINGS TIJDEN

U kunt bij ons 24/7  bestellingen plaatsen
Wij proberen uw bestelling z.s.m. te versturen




Vital By Nature
Terug naar de inhoud